2014 – Ons Dorp

Een heel eigen bewerking van Dogville van Lars von Trier.

“Dit is het verhaal van ons dorp. Een afgelegen plaatsje ingekapseld tussen polders en duinen. Hier eindigt en begint de weg naar de grote stad. De bewoners zijn brave en eerlijke mensen en we houden van ons dorp, en van elkaar.”

Theatergroep Honger speelde Ons Dorp in de (toen nog) leegstaande loods aan de Zuidzijde Haven 39 in Bergen op Zoom. Ons Dorp is een theaterbewerking van de geruchtmakende film Dogville van Lars von Trier over een geïsoleerd bergdorp waarin de verschijning van de elegante Anna het ingeslapen dorpje wakker schut. Ze blijkt op de vlucht te zijn en zoekt onderdak. Dorpsfilosoof Tom stelt voor haar in de gemeenschap op te nemen. Sommige dorpelingen willen haar wel helpen, andere zijn huiverig voor de mogelijke gevolgen. Hoe meer het geïsoleerde dorp geconfronteerd wordt met de buitenwereld hoe meer tegenstand Anna krijgt. Steeds harder en schaamtelozer maken ze misbruik van de kwetsbaarheid van Anna.

Ons Dorp werd een multimediale voorstelling waarbij live video in het verhaal wordt geïntegreerd. Het publiek wordt voor een keuze gesteld: kan het de harde werkelijkheid aan die zich recht voor hen afspeelt of sluit het de ogen en kijkt naar de gecensureerde versie op het witte doek? Theatergroep Honger onderzoekt de donkere kant die iedereen in zich heeft. Hoe ver kun je gaan onder groepsdruk en waar eindigt je eigen identiteit en begint die van de groep?

De regie was in handen van professioneel regisseur en docent drama Daan Joosen uit Tilburg.  Angelo Huige nam de cameraregie voor zijn rekening.