Spotlight op Lukisan

Al een flink aantal jaar stond ‘het kerkje van Weijts’ op het wensenlijstje van Theatergroep Honger van mogelijke locaties waar ze graag zouden willen spelen. En bij deze voorstelling viel alles ineens op zijn plek! Het gebouw is al een tijd niet meer in bezit van de familie Weijts, hoog tijd dus dat we dit mooie pand bij de naam gaan noemen die het nu al ruime tijd draagt: Gallery Lukisan!

Eigenaren van de galerie zijn Roel van Veggel en Sander Salim. Ze waren meteen enthousiast om een podium te bieden aan Honger. ‘We willen graag met onze ruimte ook andere culturele activiteiten  mogelijk maken: theater, dans, muziek etc. Mits het past in onze planning rond tentoonstellingen natuurlijk. Maar als dat het geval is vinden we het een leuke dialoog met de kunst die wij op dat moment presenteren.’

Lukisan is het Indonesische woord voor schilderij. De galerie richt zich voornamelijk op hedendaagse kunst uit Zuidoost Azië. Roel en Sander reizen met enige regelmaat naar Indonesië, het geboorteland van Sander, om op zoek te gaan naar topkunst van Indonesische bodem. Hun werkterrein is inmiddels verbreed naar Maleisië, Singapore en Zuid Korea. Met alle kunstenaars van wie de galerie werk in consignatie heeft, hebben zij een persoonlijke band opgebouwd. ‘We werken samen met zowel gevestigde kunstenaars als jonge talenten, die niet alleen kritische benadering hebben op vraagstukken over maatschappij en milieu, maar ook persoonlijk commentaar hebben op de invloed van religie, diversiteit, tolerantie, sociale, economische en juridische gelijkheid, met een zekere lichtvoetigheid en positiviteit. Kunst is daarbij een middel tot nadenken en het uitdagen van je eigen denkbeelden en ideeën, zo mogelijk stereotypes te doorbreken.’ Uitgangspunten waar wij ons als theatergroep Honger helemaal bij thuis voelen!

Naast de kunstenaars uit Zuidoost Azië, gaan Roel en Sander steeds meer ook met Nederlandse kunstenaars samenwerken. In het bijzonder met kunstenaars met een Indische achtergrond, thematische aansluiting dan wel werkervaring hebben met de regio. Roel en Sander kiezen doelbewust voor een programmering waarbij thematische benadering voorop staat, zodat verrassende combinaties van kunst uit Zuidoost-Azië en westers georiënteerde hedendaagse kunst eerder regel dan uitzondering zullen zijn.

De galerie is op donderdag, vrijdag en zaterdag (gratis) te bezoeken. Naast exposities in de eigen galerie is Lukisan ook te vinden op kunstbeurzen. Zie voor een compleet overzicht van hun activiteiten www.lukisan.nl. Vergeet vooral ook niet je aan te melden voor de nieuwsbrief van Luksian, zodat je op de hoogte blijft van alle activiteiten van de galerie.

Met de verkiezingen in aantocht sluiten we af met een boodschap van Roel en Sander om niet te vergeten: ‘Cultuur en kunst is altijd van belang maar zeker in deze onzekere tijden helemaal!’